КАЧЕСТВО И БЕЗОПАСНОСТЬ ЗАРАЖЕННОГО МЯСА ОВЕЦЫ ЭХИНОКОККОЗ В УЗБЕКИСТАНЕ

Авторы

  • Одилжон Ачилов
  • Алессандра Гуиди

Ключевые слова:

эхинококк, безопасность, качество, овца, баранина, мышцы, бойня, ветеринарно-санитарная экспертиза, Узбекистан

Аннотация

На продовольственном рынке Узбекистана ассортимент готовой продукции из мяса достаточно велик, но качество этой продукции разное. Сегодня контроль качества мяса и мясных продуктов очень важен на бойнях с точки зрения безопасности. Проведенные исследования мяса здоровых и эхинококкозных животных позволяют сделать вывод о том, что данное заболевание оказывает определенное влияние на некоторые параметры, определяющие качество мяса. Согласно исследованию 648 овец, забитых на бойнях в Самаркандской области Узбекистана, средняя заболеваемость эхинококкозом составила 12,8%. По органолептическим показателям мясо здоровых животных не отличается от мяса животных, больных эхинококкозом. Эхинококкоз приводит к снижению пищевой ценности мяса, что выражается низким содержанием белка и жира. Это свидетельствует о том, что при инвазии эхинококкоза в исследуемые ткани и органы показатель pH смещается в сторону щелочной реакции из-за первичного распада белка. Высокое содержание влаги в мясе животных, больных эхинококкозом, является неблагоприятным фактором, влияющим на устойчивость мяса к длительному хранению.

Библиографические ссылки

Achilov O.E., Ibragimov F.B. Veterinary-sanitary examination of beef infected with echinococcosis// Veterinary medicine. Journal. 2020. №12. - pp. 27-28.

Achilov O.E., Khasanov SH., Yulchiev J. Improving meat inspection and control on the slaughterhouse in Uzbekistan/ Sustainable agricultural development and regional cooperation for inclusive growth in Central Asia International Scientific Online Conference. May, 23, 2020 y. Pp.17-21.

Aliev M.A. Echinococcosis of the liver and its surgical treatment/ M.A. Aliev, M.A. Seisembaev, S.O. Ordabekov, R.M. Aliev, J.O. Belekov, T.U. Samratov// Surgery. Journal. N.I Pirogova, № 3, 1999. Pp -. 37-38.

Aminjonov Sh.M., Aminjanov M.A. Economic and social harm of echinococcosis// Zooveterinary. Journal. 2009. №7. - pp. 23-24.

Aminjanov M, Rasulov Sh., Aminjanov Sh.// The 19th Int .Conf. of the WAAVP., aug 10-14., 2003, New Orleans, Louisiana, USA, p80.

Aminjanov Sh.M. Cystic echinococcosis-hydatidosis in animals and humans and measures against them// Monograph. «Extremum Press» - Toshkent, 2012. - № 121. - pp. 20-21.

Aminjanov, M., Aminjanov, S., 2004. Echinococcosis and research in Uzbekistan. In: Echinococcosis in Central Asia: Problems and Solutions. Dauir Publishing House, Almaty, Kazakhstan, pp. 13e19.

Andreyanov O.N. Alveolar echinococcosis and trichinosis of wild carnivores in the Ryazan region/ O.N. Andreyanov, V.V. Goroxov, R.Т. Safiullin// Theory and practice of combating parasitic and diseases: mater. Int. scientific-practical. Conf/ VIGIS-M., 2009.-Iss. № 10. – pp .15-17.

Arkhipov I.A. Veterinary-sanitary and medical problems of parasitology, caused by the increase in the number of dogs and cats in cities/ Arkhipov I.A., А.V.Zubov, Е.N.Borzunov, А.G.Mixin // Theory and practice of combating parasitic diseases: mater. Int. scientific. -practice. conf./ VIGIS. -M., 2009. № 10. -FROM. Pp. 22-26.

Bagayeva U.V. Invasion of cattle with larvaceous echinococcosis depending on the age of the animal/ U.V. Bagayeva// Theory and practice of combating parasitic and diseases: mater. Int. scientific. practice. conf./ VIGIS. -M., 2010.-Iss № 11. -pp.31-34.

Bittirov A.M. Meat quality of yak hybrids infected with E. granulosus and D. lanceatum/ A.M. Bittirov, M.A. Shikhaliyeva// Theory and practice of combating parasitic diseases: mater. Int. scientific. -practice. conf. / VIGIS. M., 2003. № 4. -pp. 88-91.

Borodin A.V. Quality and safety management of fermented meat products during the manufacturing process/ A.V. Borodin// Meat technology. – 2015. – № 12 (156). – pp. 54–57.

Brzostowski H, Tywonczuk J, Tanski Z. Indexes of nutritive value of meat obtained from Pomeranian lambs and crossbreeds of Pomeranian ewes with meet breed rams. Arch Tierz. 2004;47:175–182. [Google Scholar]

Dolgov B.A. Methodological aspects of veterinary and sanitary examination of food raw materials and food products/ V. A. Dolgov, S. A. Lavina/ Problems of veterinary sanitation, hygiene and ecology. - 2016. - No. 3 (19). - pp. 11-19.

Eckert J., Gemmell M.A., Meslin F.X. &. Pawlowski Z.S, eds. WHO/OIE Manualon Echinococcosis in Humans and Animals: A Public Health Problem of Global Concern. 2001, p. 265.

GOST 34567-2019. Meat and meat products. http://docs.cntd.ru/document/ 1200167814

GOST 23392–78 «Meat. Methods for chemical and microscopic analysis of freshness» http://docs.cntd.ru/document/gost-23392-78

Haqberdiev P.S., Kurbonov Sh.KH. Practical laboratory classes on the subject of parasitology// Textbook. «Optima print plus» - Tashkent, 2015. - № 03/1. - pp. 48-52.

Haqberdiev P.S., Tursunqulov A.R. Animal larval cestodes and their prevention// Veterinary Medicine. Journal. 2020. №8. - pp. 21-23.

Lewis J, Milligan G, Hurt A. Food Standarts Australia New Zealand. Vol. 1 Commonwealth of Australia; 1995. NUTTAB 95–Nutrient data table for use in Australia. [Google Scholar]

Resolution of the Cabinet of Ministers of the Republic of Uzbekistan. “On measures to further improve the system for streamlining the activities of specialized enterprises for slaughtering livestock and delivering meat and meat products to the consumer market” May 8, 2019, № 386. https://lex.uz/docs/4327600

Romig T, Dinkel A, Mackenstedt U. The present situation of echinococcosis in Europe. Parasitol Int. 2006;55:S187–191. [PubMed] [Google Scholar]

Shokirov L.KH. Veterinary-sanitary control of meat and meat products// Veterinary medicine. Journal. 2018. №3. - pp.10-11.

Torgerson P.R, Oguljahan B, Muminov AE, Karaeva RR, Kuttubaev OT, Aminjanov M, Shaikenov B. Present situation of cystic echinococcosis in Central Asia. Parasitol Int. 2006;55:S207–S212. [PubMed] [Google Scholar]

Torgerson P.R., Budke С.M. Echinococcosis-an international public health challenge. Research in Veterinary Science, Volume 74, Issue 3, June 2003, Pages 191-202.

Williams P.G. Nutritional composition of red meat. Nutr Diet. 2007;64:S113–S119. [PubMed] [Google Scholar]

Z.Valieva., N.Sarsembaeva., A.Valdovska., A.E.Ussenbayev. Impact of echinococcosis on quality of sheep meat in the South Eastern Kazakhstan/ AJAS. 2014 Mar; 27(3): 391–397. [PubMed] [Google Scholar]

Загрузки

Опубликован

2021-05-31